Чи знаєте ви відомий випадок, коли
недотримання елементарних правил гігієни
– мити руки перед їдою – привело до важливого відкриття в хімії?
На дворі був 1879, Костянтин Фальберг, вчений з
університету Джона Хопкінса, намагався придумати нові та цікаві способи
застосування кам'яновугільної смоли. Після
продуктивного робочого дня він пішов додому, а за столом помітив дещо дивне: хлібний виріб на смак був дуже солодким. Він запитав
свою дружину, що такого особливого вона додала до нього, на що та
відповіла, що нічого нового в
булочці немає. І їй вона здавалася звичайною за смаком. Фальберг
зрозумів, що смак, мабуть, якось пов'язаний з його немитими руками, і причиною є якийсь із компонентів з лабораторії. На наступний день він повернувся в лабораторію
і почав свої експерименти, поки не знайшов
джерело солодощів. У 1884 Фальберг запатентував спосіб отримання сахарину і
почав його промислове виробництво.
Дійсно,
винаходи і відкриття з'являються на світ
не лише внаслідок наполегливої роботи інженерів і вчених. Буває,
вчені мужі хочуть створити щось одне, а отримують зовсім інше!
Успіху ВАМ!
Немає коментарів:
Дописати коментар