понеділок, 26 січня 2015 р.

Хімічні питання для допитливих

Чи знаєте ви відомий випадок, коли недотримання  елементарних правил гігієни – мити руки перед їдою – привело до важливого відкриття в хімії?

На дворі був 1879, Костянтин Фальберг, вчений з університету Джона Хопкінса, намагався придумати нові та цікаві способи застосування кам'яновугільної смоли.  Після продуктивного робочого дня він пішов додому, а за столом помітив дещо дивне:  хлібний виріб на смак був дуже солодким. Він запитав свою дружину, що такого особливого вона додала до нього, на що та відповіла, що нічого нового в булочці немає. І їй вона здавалася звичайною за смаком. Фальберг зрозумів, що смак, мабуть, якось пов'язаний з його немитими руками, і причиною є якийсь із компонентів з лабораторії.   На наступний день він повернувся в лабораторію і почав свої експерименти, поки не знайшов джерело солодощів.  У 1884 Фальберг запатентував спосіб отримання сахарину і почав його промислове виробництво.
 Дійсно,  винаходи і відкриття з'являються на світ не лише внаслідок наполегливої роботи інженерів і вчених. Буває, вчені мужі хочуть створити щось одне, а отримують зовсім інше!
 Успіху ВАМ!

Немає коментарів:

Дописати коментар

ВЕСНА! СВЯТКОВІ МОМЕНТИ!

Весняні, ніжні,щирі привітання! Хай здійснюються  мрії та бажання! І почуття  прекрасні, загадкові Хай розцвітають Кристалами Любові! ...