вівторок, 7 квітня 2020 р.

Лужність мила. Індикатори. рН



У даний час медичні організації наполегливо рекомендують частіше мити руки, щоб люди самі не заражалися коронавірусом і не передавали його іншим. Насправді, миття рук допомагає запобігти різноманітним хворобам. У зв҆ язку з цим пригадуються вислови: «Чим більшу лужну реакцію має розчин мила, тим він ефективніший», «оскільки утворена в результаті гідролізу  мила речовина сушить шкіру, то краще  користуватись рідким милом,  з правильним варіантом  рН».
рН - водневий показник  - це величина, яка характеризує ступінь активності катіону Гідрогену  (Н+) в середовищі, тобто визначає ступінь кислотності або лужності середовища. Значення рН чисельно дорівнює негативному десятковому логарифму концентрації іонів Гідрогену, вираженої в молях на літр. Існують прилади для вимірювання водневого показника - це рН-метри.
Класифікують нейтральне середовище,  в якому  рН = 7,
 рН <7 - кислотне, при рН> 7 – лужне.
  Вдома визначити тип розчину можна на допомогою знайомої усім школярам смужки універсального індикаторного папірця.  Незважаючи на те, що універсальний папір характеризується невеликою точністю, в розчині господарського мила  він, звичайно, стане синім.
 Уперше термін "pH"  розробив датський вчений  Серен Петер Лауріц Серенсен. І термін "pH" став широко застосовуватися після публікації його робіт 29 травня 2018р. корпорація Google випустила дудл на честь цієї події.



Але ж ми на карантині, то  як бути у  випадку, якщо в наявності немає «справжніх» хімічних індикаторів? Тут на допомогу прийдуть саморобні індикатори з природної сировини. Вони оточують нас, але ми не замислюємося над цим.
Пропоную тему для практичного дослідження: «Рослинні індикатори в домашніх умовах». Підберіть теоретичний матеріал, проведіть експеримент по визначенню типу розчину мила підібраним індикатором,  результати оформіть  у вигляді презентації.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ВЕСНА! СВЯТКОВІ МОМЕНТИ!

Весняні, ніжні,щирі привітання! Хай здійснюються  мрії та бажання! І почуття  прекрасні, загадкові Хай розцвітають Кристалами Любові! ...