пʼятницю, 25 грудня 2020 р.

Життя цікавих приладів

 

Серед  лабораторного обладнання  цікаве місце посідає чашка Петрі.

Вона циліндричної форми, зроблена з пластмаси або скла. 
Назва пов’язана  з  німецьким бактеріологом Юліусом Ріхардом Петрі. Він  вперше використав її в 1877 році, працюючи   в Берліні асистентом радника при Міністерстві охорони здоров’я Роберта Коха.  Німецький вчений Р. Кох виявив збудник туберкульозу - туберкульозну бацилу, яку було названо паличкою Коха. В той час єдиним обладнанням  була пробірка. Але якщо покласти пробірку горизонтально – рідина  могла пролитися, поставити під кутом -  могла впасти і розбитися. Шанс заразитися небезпечною хворобою множився на очах! Тоді Кох і його лаборанти придумали заливати живильне середовище в чашки і накривати високими скляними ковпаками. Але щоб подивитися на колонії, ковпак доводилося знімати, а це прямий шлях зараження. Тоді-то і настав зоряний час одного з лаборантів - Юліуса Петрі. Він зменшив висоту стінок чашки, в якій вирощували мікробів, залишивши невисокі бортики. А замість величезного ковпака накрив ще однією прозорою чашкою - так спостерігати за колоніями виявилося зручніше.
Петрі пропрацював під керівництвом Коха декілька років (1877-1879), але за цей час кардинально вплинув на майбутнє мікробіології. Інновація Ю. Петрі дала сильний поштовх медицині і врятувала мільйони життів. Після роботи під керівництвом Р. Коха він очолив санаторій Гоберсдорф - перший європейський центр для лікування хворих на туберкульоз.

Саме завдяки чашки Петрі, у вересні 1928 року, був відкритий пеніцилін, який врятував мільйони життів. А саме, завдяки забудькуватості винахідника першого в світі антибіотика. Одного разу, Олександр Флемінг забув кілька чашок Петрі зі стафілококами в лабораторії. Коли вчений знайшов ці чашки, він з подивом виявив, що в місцях на поверхні, де виросла цвіль, стафілокок зник! Таким чином, чашка Петрі послужила не тільки науці, але і людству!

Однак чашка Петрі - це не тільки посуд: як і конічна колба Ерленмейера, вона  стала символом, який використовується в логотипах, мемах, презентаціях та фільмах - всюди, де дизайнери або сценаристи хочуть зайвий раз звернути увагу глядача на те, що мова йде про мікробіологію. Перевірте самі - скільки картинок на запит "чашка Петрі"  видасть вам google?






Немає коментарів:

Дописати коментар

ВЕСНА! СВЯТКОВІ МОМЕНТИ!

Весняні, ніжні,щирі привітання! Хай здійснюються  мрії та бажання! І почуття  прекрасні, загадкові Хай розцвітають Кристалами Любові! ...